Dietetyka

Jak dieta wpływa na nasze samopoczucie

dietetyk konin

Jak poprawić samopoczucie dietą?

Dieta to niezwykle istotny aspekt w naszym życiu codziennym. Ma ona ogromny wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, ale również na nasze samopoczucie. Związek między jedzeniem, a nastrojem jest złożony i obejmuje wiele czynników, w tym składniki odżywcze, nawodnienie oraz zdrowie jelit.

MAKROSKŁADNIKI: ENERGIA I STABILNOŚĆ NASTROJU

Każdy posiłek, który spożywamy, dostarcza nam makroskładników – białek, tłuszczy i węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiednie zbilansowanie tych składników może wpłynąć na nasz poziom energii i ogólne samopoczucie. 

  • WĘGLOWODANY- są głównym źródłem energii dla mózgu. Spożywanie złożonych węglowodanów, takich jak pełnoziarniste produkty, warzywa i owoce, pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, co przekłada się na stabilny nastrój i brak uczucia zmęczenia.
  • BIAŁKA- dostarczają aminokwasów, które są niezbędne do produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina, wpływających na nasz nastrój.
  • TŁUSZCZE- takie jak omega-3, obecne w rybach, orzechach czy nasionach, są kluczowe dla zdrowia mózgu i mogą poprawiać nastrój oraz funkcje poznawcze.

MIKROSKŁADNIKI: WITAMINY I MINERAŁY

Witaminy i minerały są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym także mózgu. Niedobory niektórych mikroskładników mogą prowadzić do problemów z nastrojem i energią.

  • WITAMINY Z GRUPY B (B6, B12, FOLIANY) – wspierają funkcje neurologiczne i są niezbędne do produkcji neuroprzekaźników. Ich niedobór może prowadzić do uczucia zmęczenia i depresji.
  • MAGNEZ- jest minerałem, który odgrywa rolę w regulacji nastroju. Niedobory magnezu mogą prowadzić do stanów lękowych lub depresji.
  • ŻELAZO- jest kluczowe dla transportu tlenu w organizmie. Niski poziom żelaza może przyczyniać się do zmęczenia i apatii.

ZDROWIE UKŁADU POKARMOWEGO: DRUGI MÓZG

Stan naszego układu pokarmowego ma bezpośredni wpływ na Nasz nastrój i samopoczucie. Nasze jelita często są nazywane “drugim mózgiem” ze względu na liczne połączenia nerwowe i produkcję neuroprzekaźników. 

  • BŁONNIK- wspiera zdrowie jelit poprzez promowanie wzrostu zdrowych bakterii jelitowych. Produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa i rośliny są świetnym źródłem tego składnika.
  • PROBIOTYKI- obecne są w fermentowanych produktach takich jak jogurt, kefir czy kiszonki. Są dobre dla naszego układu pokarmowego przez swój wpływ na zdrowie jelit i poprawę nastroju.
  • PREBIOTYKI- są rodzajem błonnika, który karmi zdrowe bakterie jelitowe. Bogate w prebiotyki produkty to cebula, czosnek, banany, szparagi.

NAWODNIENIE: KLUCZ DO ENERGII

Nawodnienie jest kluczowe dla utrzymania odpowiedniego poziomu energii i funkcji poznawczych. Nawet niewielkie odwodnienie może prowadzić do zmęczenia, pogorszenia nastroju czy problemów z koncentracją. 

  • Pijąc odpowiednią ilość wody codziennie (1,5-2l), a także więcej w gorętsze dni może prowadzić do poprawy Naszego samopoczucia i poziomu energii.

Odpowiednia dieta może znacząco poprawić samopoczucie, poziom energii, a także ogólną jakość życia. Wybierając zdrowe, zbilansowane posiłki bogate w makroskładniki, witaminy jak i minerały możemy wspierać funkcje mózgu, zdrowie jelit i stabilność nastroju. Dbanie o to, co jemy to inwestycja w Nasze zdrowie psychiczne, jak i fizyczne.

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I AWOKADO

  • 100g łososia grillowanego lub pieczonego                 
  • ½ awokado pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka mieszanki sałat
  • ½ ogórka pokrojonego na plasterki 
  • ¼ cebuli czerwonej pokrojonej w plastry
  • ¼ szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na dużym talerzu ułóż mieszankę sałat. Dodaj pokrojone awokado, ogórka, czerwoną cebulę i orzechy włoskie. Na wierzch połóż łososia. Skrop oliwą i sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem.

Sprawdź naszą ofertę

OFERTA 

Zajdź nasz na instagramie METAMORPHOSE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *