Dietetyka

Wpływ wyborów żywieniowych na cellulit

Cellulit często nazywany również “skórką pomarańczową” stał się powszechnym problem, który możemy zauważyć przeważnie u kobiet. Całkowite pozbycie się cellulitu może wydawać się trudne do osiągnięcia z odpowiednią dietą możemy zauważyć jego znaczącą redukcję i poprawę wyglądu skóry. Ważne, aby zapamiętać kilka kluczowych aspektów podczas zmiany naszej diety w walce z cellulitem.

Cellulit możemy podzielić na dwa typy:

  • tłuszczowy, który najczęściej występuje po krótkotrwałej i znacznej utracie masy ciała, u osób o niskiej aktywności fizycznej;
  • wodny, który bardzo często widać u osób aktywnych fizycznie, bez problemów z nadmierną masą ciała. Powodem jego obecności może być spożywanie dużej ilości soli czy produktów wysoko przetworzonych.

Redukcja cellulitu, niezależnie od jego typu powinna zacząć się od zwiększenia aktywności fizycznej oraz prawidłowej diety. Szczególnie pomocne mogą okazać się niektóre składniki.

KLUCZOWE SKŁADNIKI DIETY W WALCE Z CELLULITEM

Błonnik- pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, poprawia proces trawienia oraz zapobiega zatrzymywaniu się nadmiernej wody w organizmie. Najlepszym źródłem tego składnika w diecie są owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe jak i rośliny strączkowe.

Białko- wspiera budowę mięśni, co wpływa pozytywnie na napięcie skóry i redukcję widoczności cellulitu. Najlepszym źródłem białka będą: chude mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona oraz rośliny strączkowe.

Antyoksydanty- odpowiadają za ochronę komórek przed uszkodzeniami, wspierają regenerację skóry i poprawiają jej elastyczność. Znaleźć je możemy w jagodach, cytrusach, zielonej herbacie, szpinaku, brokułach i orzechach.

Kwasy tłuszczowe Omega-3- odpowiadają za zmniejszenie stanu zapalnego i wsparcie zdrowia skóry. Ich źródłem będą tłuste ryby (łosoś, makrela), siemię lniane, orzechy włoskie oraz nasiona chia.

Nawodnienie- odpowiednia ilość wody wpływa korzystnie na usuwanie toksyn z organizmu oraz utrzymanie elastyczność skóry. Warto dbać o odpowiednie nawodnienie. Spożywając codziennie wystarczającą ilość wody, ale także ziołowych herbat.

Aby uzyskać pożądany efekt zdrowej i elastycznej skóry bez widocznego cellulitu warto również pamiętać i uwzględnić w swojej diecie zalecenia związane z wykluczeniem niektórych produktów.

 Dobrze jest uważać na produkty takie jak:

  • sól, która prowadzi do zatrzymywania się wody w organizmie, co zwiększa widoczność cellulitu;
  • cukry proste, powodujące nagłe skoki insuliny oraz odkładanie się tkanki tłuszczowej;
  • przetworzona żywność, która zawiera spore ilości soli, cukrów oraz niezdrowych tłuszczy, co sprzyja tworzeniu cellulitu.

SAŁATKA SPRZYJAJĄCA REDUKCJI CELLULITU:

Składniki:

1 szklanka świeżego szpinaku

½ szklanki jagód (borówki, truskawki)

½ awokado, pokrojonego w kostkę

¼ szklanki orzechów włoskich

100g grillowanego kurczaka   lub łososia

2 łyżki oliwy z oliwek

Sok z 1 cytryny

Sól i pieprz dla smaku

Przygotowanie: 

Do miski włóż i wymieszaj szpinak, jagody i orzechy włoskie. Dodaj pokrojone mięso. Skrop oliwą z oliwek i soku z cytryny. Na koniec dopraw solą i pieprzem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *