Obecnie co 11 osoba dorosła ma cukrzycę z czego nie każda zdaje sobie z tego sprawę. Zachorowalność na cukrzycę typu 2 znacznie częściej występuje u kobiet niż mężczyzn. Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną, charakteryzującą się wysokim poziomem glukozy we krwi. Choroba ta może prowadzić do poważnych powikła zdrowotnych takich jak choroby serca, nerek czy oczu.
CUKRZYCA TYPU 2
Cukrzyca typu 2 jest najczęstszą formą cukrzycy powstaje w wyniku zmniejszenia wrażliwości komórek organizmu na działanie insuliny. W początkowej fazie trzustka produkuje więcej insuliny, aby zrekompensować tę oporność, ale z czasem nie jest w stanie utrzymać odpowiedniego poziomu insuliny, co prowadzi do podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Głównymi czynnikami powstawania cukrzycy typu 2 są te związane z nieprawidłowym stylem życia. Do najważniejszych czynników należy otyłość, brak aktywności fizycznej, niezdrowa dieta obfitująca w przetworzone produkty i cukry, a także predyspozycje genetyczne.
NATURALNE SUROWCE OBNIŻAJĄCE POZIOM CUKRU WE KRWI
Zdrowa dieta bogata w naturalne surowce może wspomóc regulację poziomu cukru we krwi i poprawić wrażliwość komórek na insulinę. Wprowadzenie tych produktów do codziennej diety może przynieść korzyści zdrowotne:
MORWA BIAŁA- zawiera ona kilka składników aktywnych, które mają korzystny wpływ na obniżanie poziomu cukru, jak np.: 1-dezoksynojirimycyna (DNJ) (wolniejsze uwalnianie glukozy do krwi), flawonoidy (działanie antyoksydacyjne i wspomaganie układu krążenia), polifenole (działanie przeciwzapalne i kontrola poziomu cukru we krwi). Dobry sposobem na dawkowanie jej jest zrobienie herbaty, używanie ekstraktów, dodawanie jako przyprawy lub jako suplement.
Sposób zaparzania:
Zalej 1-2 łyżeczki suszonych liści morwy białej gorącą wodą (250 ml) i pozostaw do zaparzenia na 5-10 min. Możesz dodać cytrynę lub miód do smaku. Pij 2-3 razy dziennie.
BERBERYS ZWYCZAJNY- zawiera alkaloid (berberyna), który wykazuje silne działanie hipoglikemiczne. Berberyna posiada również działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dawkowanie wygląda w następujący sposób: przyjmowanie suplementów z berberyną, owoce berberysu, napar z berberysu, ekstrakt z berberysu.
Sposób zaparzenia:
Zalej 1-2 łyżeczki suszonych owoców berberysu 250 ml wrzącej wody. Pozostaw do zaparzenia na 10-15 minut. Przecedź napar przez sitko. Dodaj miód do smaku, jeśli chcesz. Pij 1-2 razy dziennie.
BORÓWKA CZERNICA- jej działanie nad kontrolą poziomu cukru spowodowane jest składnikami takimi jak antocyjany (działanie przeciwutleniające i poprawia wrażliwość na insulinę), polifenole (działanie przeciwzapalne i kontrola poziomu cukru we krwi) oraz błonnik (wspiera zdrowe jelita i pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi). Formy spożywania: świeże owoce, suszone borówki, sok z borówki, ekstrakt, herbata z liści borówki lub forma smoothie.
Przepis na borówkowe smoothie:
1 szklanka świeżych lub mrożonych borówek czernicy
1 banan
½ szklanki jogurtu naturalnego
½ szklanki mleka migdałowego
1 łyżka nasion chia
miód do smaku (opcjonalnie)
Składniki umieść w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawaj do picia.
KOZIERADKA- zawiera bioaktywne związki takie jak: saponiny (wpływ na metabolizm glukozy i poprawa wrażliwości na insulinę), alkaloidy (korzystny wpływ na obniżanie poziomu cukru we krwi), aminokwasy (4-hydroksyizoleucyna, która stymuluje wydzielanie insuliny). Formy jej spożywania: nasiona kozieradka, proszek z kozieradki, herbata z kozieradki, suplementy.
Sposób zaparzania:
Aby uzyskać mocniejszy smak i większe korzyści zdrowotne można namoczyć nasiona w zimnej wodzie na noc. Następnie umieść 1-2 łyżeczki nasion, zalej je 250 ml gorącej wody (nie wrzątkiem, aby nie zniszczyć aktywnych składników) i pozostawić do zaparzenia na 10-15 min. Przecedź herbatę przez sito i opcjonalnie można dodać dla smaku miodu lub cytryny. Należy pić ją ciepłą, 1-2 razy dziennie najlepiej przed posiłkami.
Pamiętaj, że zdrowy styl życia, regularna aktywność fizyczna i kontrola masy ciała są równie ważne w stabilizacji poziomu cukru we krwi.