Dietetyka

Po posiłku boli Cię brzuch lub masz wzdęcia? Sprawdź co to może oznaczać.

Dolegliwości takie jak ból brzucha czy wzdęcia po posiłku znacznie obniżają nasz komfort życia. Chociaż mogą one wynikać z wielu przyczyn, warto zrozumieć, jakie mogą być źródła tych problemów oraz jak sobie z nimi radzić. Oto kilka przykładów takich niedogodności z przyczynami takimi jak ból brzucha jak i wzdęcia.

MOŻLIWE PRZYCZYNY BÓLU BRZUCHA I WZDĘĆ

NIETOLERANCJE POKARMOWE- mogą występować pod różną postacią jak nietolerancja laktozy czy fruktozy. Ich następstwa mogą występować w postaci wzdęć jak i bólów brzucha po spożyciu produktów ze składnikiem nietolerowanym. Aby uniknąć takich sytuacji najlepiej jest unikać pokarmu wywołującego nietolerancję i zastąpienie go odpowiednią alternatywą np. mlekiem bez laktozy.

ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO (IBS)- to przewlekłe schorzenie, które powoduje zmienne objawy takie jak bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia lub biegunki. Rozwiązaniem tego problemu jest zastosowanie diety low FODMAP, czyli diety ograniczającej zawartość fermentujących oligo-, di- i monosacharydów. Dobrze jest też zredukować swój poziom stresu oraz wprowadzić regularną aktywność fizyczną.

SŁABA TOLERANCJA BŁONNIKA- dotyczy to osób, które mają trudność z trawieniem błonnika, co jest przyczyną wzdęć oraz odczuwanie bólu brzuchu. Najlepszym rozwiązaniem wtedy jest zwiększenie stopniowe ilości spożywanego błonnika i picia dużej ilości wody.

PRZEJEDZENIE- spożywanie w dużych ilościach pokarmu może prowadzić do przejedzenia, co za tym idzie uczucia ciężkości, rozciągnięcia żołądka jak i wzdęć. Żeby temu zapobiec dobrze jest ograniczyć lub zmniejszyć porcję posiłku. Jedzenie posiłku powoli i w spokoju pomoże szybciej zakomunikować organizmowi sytość tym samym uniknąć przejedzenia.

NIETOLERANCJA GLUTENU (CELIAKIA)- jest to choroba autoimmunologiczna, w której gluten uszkadza kosmki błony śluzowej jelita cienkiego. Jej objawami może być ból brzucha, wzdęcia jaki i również biegunka czy utrata masy ciała. Przeciwdziałaniem jest całkowite wyeliminowanie glutenu z diety. Przed zastosowaniem diety bezglutenowej warto skontaktować się ze specjalistą w celu potwierdzenia diagnozy.

Ból brzucha i wzdęcia po posiłku mogą wynikać z różnych przyczyn w tym chorobowych. Ważna jest jednak identyfikacja źródła problemu i znalezienie rozwiązania typu dostosowanie diety czy zmiana stylu życia. Regularne spożywanie zdrowych oraz zbilansowanych posiłków czy unikanie pokarmów wywołujących nieprzyjemnie objawy to jeden z ważniejszych aspektów do otrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia układu trawiennego. Przykładowy przepis na rybę z ziołami to łatwostrawna opcja posiłku, która może pomóc w łagodzeniu objawów.

PRZEPIS NA LEKKO STRAWNY POSIŁEK:

Składniki:

2 filety z ryby typu dorsz lub sandacz 

1 cytryna 

1 mała cukinia, pokrojona w plasterki

1 marchewka, pokrojona w słupki

1 brokuł, podzielony na różyczki

½ czerwonej papryki, pokrojonej w paski

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól i pieprz do smaku

Świeże zioła typu pietruszka lub koperek 

Przygotowanie:

Filet z ryby dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj rybę oliwą z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Rybę ułóż na papierze do pieczenia lub foli aluminiowej i przykrej resztą cytryny pokrojoną w plasterki i stwórz z nich paczuszki. Rybę ugotuj na parze przez około 10-15 min do uzyskania białej barwy. Warzywa wcześniej pokrój i gotuj je na parze przez 5-7 min, aby były miękkie jednak wciąż lekko chrupiące. Ułóż wszystko na talerzu i polej pozostałą cytryną i ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *