Dolegliwości takie jak ból brzucha czy wzdęcia po posiłku znacznie obniżają nasz komfort życia. Chociaż mogą one wynikać z wielu przyczyn, warto zrozumieć, jakie mogą być źródła tych problemów oraz jak sobie z nimi radzić. Oto kilka przykładów takich niedogodności z przyczynami takimi jak ból brzucha jak i wzdęcia.
MOŻLIWE PRZYCZYNY BÓLU BRZUCHA I WZDĘĆ
NIETOLERANCJE POKARMOWE- mogą występować pod różną postacią jak nietolerancja laktozy czy fruktozy. Ich następstwa mogą występować w postaci wzdęć jak i bólów brzucha po spożyciu produktów ze składnikiem nietolerowanym. Aby uniknąć takich sytuacji najlepiej jest unikać pokarmu wywołującego nietolerancję i zastąpienie go odpowiednią alternatywą np. mlekiem bez laktozy.
ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO (IBS)- to przewlekłe schorzenie, które powoduje zmienne objawy takie jak bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia lub biegunki. Rozwiązaniem tego problemu jest zastosowanie diety low FODMAP, czyli diety ograniczającej zawartość fermentujących oligo-, di- i monosacharydów. Dobrze jest też zredukować swój poziom stresu oraz wprowadzić regularną aktywność fizyczną.
SŁABA TOLERANCJA BŁONNIKA- dotyczy to osób, które mają trudność z trawieniem błonnika, co jest przyczyną wzdęć oraz odczuwanie bólu brzuchu. Najlepszym rozwiązaniem wtedy jest zwiększenie stopniowe ilości spożywanego błonnika i picia dużej ilości wody.
PRZEJEDZENIE- spożywanie w dużych ilościach pokarmu może prowadzić do przejedzenia, co za tym idzie uczucia ciężkości, rozciągnięcia żołądka jak i wzdęć. Żeby temu zapobiec dobrze jest ograniczyć lub zmniejszyć porcję posiłku. Jedzenie posiłku powoli i w spokoju pomoże szybciej zakomunikować organizmowi sytość tym samym uniknąć przejedzenia.
NIETOLERANCJA GLUTENU (CELIAKIA)- jest to choroba autoimmunologiczna, w której gluten uszkadza kosmki błony śluzowej jelita cienkiego. Jej objawami może być ból brzucha, wzdęcia jaki i również biegunka czy utrata masy ciała. Przeciwdziałaniem jest całkowite wyeliminowanie glutenu z diety. Przed zastosowaniem diety bezglutenowej warto skontaktować się ze specjalistą w celu potwierdzenia diagnozy.
Ból brzucha i wzdęcia po posiłku mogą wynikać z różnych przyczyn w tym chorobowych. Ważna jest jednak identyfikacja źródła problemu i znalezienie rozwiązania typu dostosowanie diety czy zmiana stylu życia. Regularne spożywanie zdrowych oraz zbilansowanych posiłków czy unikanie pokarmów wywołujących nieprzyjemnie objawy to jeden z ważniejszych aspektów do otrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia układu trawiennego. Przykładowy przepis na rybę z ziołami to łatwostrawna opcja posiłku, która może pomóc w łagodzeniu objawów.
PRZEPIS NA LEKKO STRAWNY POSIŁEK:
Składniki:
2 filety z ryby typu dorsz lub sandacz
1 cytryna
1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
1 marchewka, pokrojona w słupki
1 brokuł, podzielony na różyczki
½ czerwonej papryki, pokrojonej w paski
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Świeże zioła typu pietruszka lub koperek
Przygotowanie:
Filet z ryby dokładnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj rybę oliwą z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Rybę ułóż na papierze do pieczenia lub foli aluminiowej i przykrej resztą cytryny pokrojoną w plasterki i stwórz z nich paczuszki. Rybę ugotuj na parze przez około 10-15 min do uzyskania białej barwy. Warzywa wcześniej pokrój i gotuj je na parze przez 5-7 min, aby były miękkie jednak wciąż lekko chrupiące. Ułóż wszystko na talerzu i polej pozostałą cytryną i ziołami.