Dietetyka

Czy dieta ma wpływ na krążenie krwi?

Dla ogólnego zdrowia dobrze jest pamiętać o naszym układzie krążenia. Wspomaga on funkcjonowanie organów, transport składników odżywczych i tlenu do komórek. Jednym z częstych chorób występujących w tym układzie jest miażdżyca. Charakteryzuje się ona odkładaniem blaszek miażdżycowych w ścianach tętnicy, co prowadzi do zwężenia i utrudniania przepływu krwi. W dalszych etapach może prowadzić do rozwoju takich chorób jak zawał serca i udar mózgu.  W tym wypadku dobrze jest pamiętać, że kluczową rolę ma nasza dieta. Warto ją wzbogacać o kilka różnych składników, aby temu zapobiec.

KLUCZOWE SKŁADNIKI DIETY:

Kwasy tłuszczowe omega-3- zmniejszają stany zapalane, obniżają poziom trójglicerydów i pomagają zapobiegać powstawaniu blaszek miażdżycowych. Dlatego warto do naszej diety dodać tłuste ryby typu łosoś lub makrela czy sardynki. Źródłem kwasów omega-3 będą również siemię lniane, nasiona chia i orzechy włoskie.

Antyoksydanty- chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy. Aby poprawić krążenie krwi warto spożywać więcej jagód, cytrusów, ciemnej czekolady oraz pić zielone herbaty czy czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach.

Błonnik- obniża poziom cholesterolu, co jest kluczowe dla uniknięcia miażdżycy. Z tego powodu powinniśmy wprowadzić do naszej codziennej diety owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe czy rośliny strączkowe.

Fitosterole- są to naturalne związki roślinne, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu poprzez hamowanie jego wchłaniania w jelitach. Możemy je znaleźć w produktach takich jak: orzechy, nasiona, roślinny strączkowe czy oleje roślinne.

Witamina C i E- pełnii role wzmacniacza ścian naczyń krwionośnych, poprawia ich elastyczność jak i redukuje stany zapalne. Ich duże ilości możemy znaleźć w owocach cytrusowych, kiwi, papryce, migdałach i nasionach słonecznika.

Miażdżyca jest chorobą coraz bardziej powszechną we współczesnym świecie przez wzrost otyłości w społeczeństwie, dlatego warto zmienić naszą dietę i wyjść jej naprzeciw. Jednak dobrze jest też pamiętać o składnikach negatywnie wpływających na krążenie Naszej krwi powinniśmy ich unikać, żeby dopomóc naszemu organizmowi. Takimi składnikami są tłuszcze nasycone i trans, które podnoszą poziom niekorzystnego cholesterolu (tłuste mięsa, masło, produkty smażone i fast food), cukry proste prowadzą do insulinooporności i stanów zapalnych, które są następstwem miażdżycy (słodycze, napoje gazowane, przetworzone przekąski), sól przyczynia się do wysokiego ciśnienia, co obciąża naczynia krwionośne i prowadzi do miażdżycy.

SAŁATKA NA ZDROWE KRĄŻENIE

Składniki: 

150g łososia (gotowany na parze lub grillowany)

2 szklanki zielonych liści (szpinak, rukola, jarmuż)

½ czerwonej cebuli

1 awokado pokrojone w kostkę

2 łyżki nasion chia

2 łyżki oliwy z oliwek

Sok z cytryny 

Sól i pieprz do smaku (małe ilości)

Przygotowanie: 

Łososia ugrilluj na patelni bez dodatku tłuszczu. Warzywa umyj i pokrój. Wymieszaj wszystkie składniki, skrop oliwa i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i podawaj odrazu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *